Patogesnė juridinių asmenų paieška

Darbe man tenka naudotis Registrų centro juridinių asmenų duomenų paieška. Kuri yra ganėtinai ribota (galima ieškoti tik pagal pavadinimą ir juridinio asmens kodą), ir dar su kiekviena paieška prašo įvesti Captcha paveikslėlio duomenis. Sucks, vienžo (nors suprantu, kodėl taip padaryta).

Tad vasarą pasidariau tokį projektėlį – patogesnę juridinių asmenų duomenų paiešką. Panaudojau viešai prieinamus juridinių asmenų duomenis (jie atnaujinami kas mėnesį) ir taip pat sukūriau scenarijus, kurie tuos duomenis papildo panaudojant tą pačią Registrų centro duomenų paiešką (mat viešai pateikiamuose duomenyse nėra individualių įmonių ir komanditinių bendrovių pavadinimų).

Technologinis sprendimas buvo paprastas:

  • SQlite3 duomenų bazė
  • su PHP kurtas API backend’as
  • Alpine.js frontend’as

Paiešką galima atlikti pagal įregistravimo/išregistravimo datas, teisinį statusą, teisinę formą, pavadinimą, adresą – tad galite ir savo poreikius, ir smalsumą patenkinti:

  • Kiek įmonių įregistruota jūsų name?
  • Ar name, gatvėje, miestelyje yra religinių bendruomenių?
  • Ar Jūsų planuojamame įsigyti būste nėra įregistruotų įmonių?
  • Kiek mažųjų bendrijų yra jūsų miestelyje? O kiek – Lietuvoje?

Įprastai sistemas kuriu su Codeigniter 4 PHP karkasu, bet šį kartą nusprendžiau pamėginti apsieiti be karkaso – tiesiog „vanilla PHP“, ir be jokių išorinių bibliotekų. Nedidelis projektėlis, turėtų būti nesudėtinga, ar ne? Gan greitai paaiškėjo, kad nieko panašaus. Būčiau tikrai daug laiko sutaupęs, jei nebūtų reikėję išradinėti visų tų dviračių pakeliui 🙂 Na bet buvo įdomu šį tą naujo išmokti.

Kodėl SQLite3, o ne MySQL? Nes norėjosi išmėginti šios duomenų bazės galimybes su dideliais duomenų kiekiais (juridinių asmenų Lietuvoje, įskaitant išregistruotus, – per pusę milijono). Buvo iššūkių su duomenų rikiavimu (SQLite3 „out of the box“ palaiko tik ASCII rikiavimą, taigi visos „lietuviškos“ raidės atsidurdavo rikiavimo gale). Taip pat ir greičio klausimas yra: su MySQL būtų tikrai greičiau, bent jau kol SQLite3 tinkamai neoptimizuota lietuviškiems simboliams (ko dar iki galo nepavyko padaryti).

Taigi, štai projekto svetainė: https://pr.lapas.info/jar/

Be to, sistemos kodą galite rasti Github’e (https://github.com/dgvirtual/jar-search-api); sistema turi diegimo vediklį, tad galėsite nesunkiai ir ant savo serverio šį projektėlį pasileisti.

Už paveikslėlį ačiū ChatGPT (visgi smagu, kad DI dar nesugeba kurti kažko, kas prilygtų dizainerių darbui)


Paskelbta

sukūrė

Žymos:

Komentarai

Atsakymai į “Patogesnė juridinių asmenų paieška”: 3

  1. Mantas avataras

    Pagr. duomenys (reikės captcha). Kadangi ten nuorodos veda į konkretaus JA kodo paiešką, siūlau naudot ne https://www.registrucentras.lt/jar/p/index.php?kod=151441389 o https://www.registrucentras.lt/jar/p/dok.php?kod=151441389 , tada nuveda į tą patį JA jau be captchos. Tik gali reikt naudot nuorodą su http, o ne https. Tarkim va mano vienas puslapis yra, paspaudi ant kodo ir nuveda kur reikia: https://www.kaimograndine.lt/gyvunu-globejams-skirta-gpm-parama/

  2. Mantas avataras

    Ai, šalia yra ir ta tiesioginė nuoroda. Gali ištrint mano komentarą.

  3. Donatas Glodenis avataras

    Tai kam čia trint 🙂

    Matau, kad galimai toj pačioj gatvėj dirbam, ir aš, gal kiek seniau, esu vertęs WordPress.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.