Kaip skenuoti dokumentus Linux operacinėje sistemoje

Namie turime multifunkcinį Samsung įrenginį, kurį galima naudoti ir kopijavimui, ir skenavimui, ir spausdinimui. Tik su skenavimu bėda 🙂 Vis gaunu velnių, kad „yra skeneris, o skenuoti neįmanoma“, – mat pagrindinė Linux skenavimui naudojama programa Xsane atrodo tikrai grėsmingai pirmą kartą ją atvėrusiam, ar nereguliariai skenuojančiam. Net ir man niuansai pasimiršta. Todėl nusprendžiau parašyti trumpą instrukciją, – sau, savo šeimai, bet ir kitiems gal bus naudinga.

Xsane – sena programa, turinti begales parinkčių, kurios gali ir klaidinti, ir į neviltį įvaryti, jei nežinai tiksliai, ko nori. Linux vartotojai gali naudotis ir vartotojui draugiškesnėmis programomis, pvz., Skanlite, gcan2pdf, Simple Scan, bet Xsane yra gera tuo, kad su ja galima ne tik nuotraukas ar paveikslėlius skenuoti (kaip su Skanlite) ir ne tik kelių puslapių dokumentus (kaip gscan2pdf), bet ir tą, ir aną daryti. Ir nuskenuoto dokumento vaizdą pakoreguoti. Universali programa.

Skenavimas paskubomis

Paleidžiame xsane programą. Pirmą kartą tai padarius pamatysime net 4 langus, iš kurių du – „Standard options“ ir „Histogram“ galime kol kas drąsiai išjungti. Jei prireiks, visus langus galime išsikviesti per pagrindinio programos lango meniu „Window“.

Pirmą kartą paleidus xsane: 4 langai
Pirmą kartą paleidus xsane: 4 langai

Bandymui paėmiau dokumentą, kuriame yra juodo teksto, pilkas grafikas, užrašai tušinuku, pieštuku ir parkeriu, o įvairovės dėlei uždėjau dar ir spalvotą atviruką. Dedame dokumentą ant skenerio ir spaudžiame „Acquire preview“ (gauti peržiūrą) mygtuką „Preview“ lange.

Xsane išankstinės peržiūros langas
Xsane išankstinės peržiūros langas

Peržiūros lange pelės žymekliu pasižymime visą dokumento sritį, spaudžiame pagrindiniame lange „Scan“, ir po to atsidariusiame dokumente paspaudę „Save“ mygtuką išsaugosime nuskenuotą dokumentą.

Viskas.

Bet tarkime, kad nuskenuotas dokumentas su ydomis: kažko (pvz., parašo) nesimato, tekstas neryškus… Tuomet teks padirbėti koreguojant skenavimo parinktis.

Parinkčių koregavimas siekiant geresnės skenuoto dokumento kokybės

Išankstinės peržiūros lange pelės žymekliu pasižymime nedidelę sritį, su kuria darysime bandymus. Bandom užgriebti visus elementus (įskaitant probleminius): ir užrašus ranka, ir juodai baltą grafiką, ir nuotraukos gabalėlį.

Pagrindiniame programos lange pakeičiame keltą nustatymų: nustatome būsimą paveikslėlio pavadinimą (įrašas /home/dg/dokumentas.pdf), taip pat – paveikslėlio rezoliuciją – 300 DPI (taškų colyje), nuo kurios priklauso gaunamo atvaizdo kokybė bei failo dydis. Nuotraukoms reikėtų naudoti kuo didesnę rezoliuciją (mano skeneris palaiko 600 DPI), tekstui užtektų ir 200 DPI, nors optimalu atrodo 300 DPI.

Xsane pagrindinis langas
Xsane pagrindinis langas

Spaudžiame „Scan“ (skenuoti) mygtuką. Skeneris atlieka savo darbą (tik toje mažoje pažymėtoje srityje, taigi, rezultatą gausime greitai). Matome štai tokį naują langą (jį sumažinę iki 35%).

Nuskenavus fragmentą
Nuskenavus fragmentą

Paspaudus pirmąjį lange žaliąjį mygtuką „Save“ įrašytume tokį paveikslėlį:

Nuskenavus fragmentą spalvotai
Nuskenavus fragmentą spalvotai

Bet sakykime, mums reikia skenuoti juodai baltą dokumentą, spalvos mums nereikalingos (spalvotus dokumentus sudėtingiau spausdinti nespalvotu spausdintuvu, be to, jie užima daugaiu vietos). Tuomet pagrindiniame lange vietoje „Color – 16 million colors“ pasirenkame „Grayscale – 256 levels“ (jūsų skenerio duomenys gali būti ir kiek kitokie). Vėl spaudžiame „Scan“. Ką gauname?

Nuskenavus fragmentą „graytone“ veiksena (pilki atspalviai)
Nuskenavus fragmentą „grayscale“ veiksena (pilki atspalviai)

Rezultatas neblogas, tik užrašas tušinuku ne itin gerai matosi. Jį galėsime bandyti vėliau pataisyti.

Vietoje „Grayscale“ pasirinkę „Black and White – Line Art“ gautume štai tokį vaizdą:

Nuskenavus fragmentą „line art“ veiksena (jodai-balta)
Nuskenavus fragmentą „line art“ veiksena (jodai-balta)

„Line Art“ parinktis geriausiai tinka, kai reikia ne gražios dokumento kopijos, o įskaitomo teksto kopijos – tekstas, kaip matote, puikiai įskaitomas, o nuotraukos – niekam tikę, taip pat beveik nesimato tušinuko. Naudojant „Line Art“ galima taip pat sutaupyti failo dydžio.

Kas gi gausis pasirinkus „Black and White – Halftone“ parinktį? Štai:

Nuskenavus fragmentą „halftone“ veiksena (pilki pustoniai)
Nuskenavus fragmentą „halftone“ veiksena (pilki pustoniai)

Nelabai nutuokiu, kam naudojamas toks skenavimo būdas, bet ką gi, ne visi supranta meną 🙂

Dabar grįžkime prie sunkiai įskaitomos tušinuko problemos Grayscale ir Line Art skenavimo veiksenose. Pabandykime autokorekciją: apačioje esantis trečiasis mygtukas padės automatiškai parinkti gamma, ryškumo ir kontrasto parinktis.

Prieš autokorekciją:

Grayscale; Gamma: 1, Brightness: 0, Contrast: 0
Grayscale; Gamma: 1, Brightness: 0, Contrast: 0

Po autokorekcijos:

Grayscale; Gamma: 0,84, Brightness: -24, Contrast: +24
Grayscale; Gamma: 0,84, Brightness: -24, Contrast: +24

Įrašas tušinuku matomas šiek tiek geriau. Pamėginkime dar šiek tiek pamažinti gamma vertę iki 0,4. Mažinant gamma vertę vis daugiau pilkų atspalvių paverčiami juoda spalva. Tai turėtų dar labiau paryškinti užrašą tušinuku:

Grayscale; Gamma: 0,4, Brightness: -24, Contrast: +24
Grayscale; Gamma: 0,4, Brightness: -24, Contrast: +24

O štai kaip atrodytų paveikslėlis nuskenavus jį Line Art veiksena:

Line Art
Line Art

„Line art“ atveju kontrasto, ryškumo ir gamma parinktys nenaudojamos, vietoje jų reikšminga yra „Threshold“ (slenksčio) parinktis, nustatanti, kokio pilkumo taškai bus laikomi baltais, o kokio – jau juodais. Deja, man šios parinkties kažkodėl nerodo (matyt skeneris jos nepalaiko), tad ir kitiems pademonstruoti negaliu. Matome, kad su įprastais nustatymais „Line Art“ nelabai tinka skenuoti dokumentams su tušinuku rašytais parašais.

Taigi, kai jau išsirinksime gerus nustatymus, galime skenuoti teksto dokumentą. Pasižymėkime visą lapą, ir spauskite „Scan“ (pažymėtu plotu manipuliuoti yra ir daugiau parinkčių „Preview“ lange). Tada gautą dokumentą įrašykite, pasirinkę norimą formatą.

O štai dar vienas paveikslėlių rinkinys. Skenuota gan seno leidimo knyga, galite matyti fragmento tekstą nuskenuotą naudojant skirtingas parinktis (paskutiniai du paveikslėliai vienodi – juos skenuodamas manipuliavau „line art“ veiksenoje nenaudojamomis parinktimis).

sujungtas

Kelių puslapių dokumento skenavimas

Xsane sudaro galimybes skenuoti ir kelių puslapių dokumentus, rezultatą apjungiant į tiff arba pdf failus.

Tai daroma pagrindiniame lange vietoje „Viewer“ pasirinkus „Multipage“ parinktį. Atsiveria projekto dialogas, kuriame reikia nurodyti kelių puslapių projekto laikinųjų failų saugojimo vietą.

XSane-multipage-project-window

Toliau – paprasta. Nurodome kelių puslapių dokumento tipą (pvz., kaip pavyzdyje – pdf). Skenuojame po vieną visus dokumento puslapius. Galime juos sukeisti vietomis spaudinėdami mygtukus su rodyklėmis. Galima juos peržiūrėti, redaguoti, ištrinti („Show image“, „Edit image“, „Delete image“). Galiausiai, kai visi būsimo dokumento puslapiai nuskenuoti ir atrodo gerai, išsaugome pdf dokumentą paspausdami mygtuką „Save multipage file“. Po to patartina ištrinti daug vietos užimančius tarpinius failus paspaudus „Delete project“.

***

Didelė dalis toliau esančios informacijos (ir ekrano vaizdų) yra „pasiskolinta“ iš XSane svetainėje esančių šios programos parinkčių aprašymų: https://web.archive.org/web/20131211173524/http://xsane.org/doc/sane-xsane-viewer-doc.html ir kt. puslapių.

Kol kas jos neišverčiau iki galo. Pamažu, priebėgom, išversiu viską.

Pagrindinio lango aprašymas

XSane-main-window
xsane-button-viewer
xsane-button-save
xsane-button-multipage
xsane-button-copy
Programos veiksena:Šiuo mygtuku galima išsirinkti pagrindinę programos veikseną. Mes dirbsime su „Viewer“ (peržiūros) veiksena, kurioje nuskenuotas atvaizdas visų pirma parodomas mums, ir leidžiama jį įrašyti, bet tą parodymo etapą apeiti nurodžius „Save“ (įrašyti), galima skenuoti keletą lapų ir po to sujungti juos į vieną daugiapuslapinį dokumentą nurodžius „Multipage“ veikseną, galima naudoti skenerį ir spausdintuvą kaip kopijuoklio pakaitalą nurodžius „Copy“, galima išsisiųsti nuskenuotus paveikslėlius el. paštu nurodžius „E-Mail“ veikseną, turint reikiamą įrangą galima xsane naudoti kaip Faksogramų siuntimo priemonę nurodžius „Fax“.
diskNurodyti failo pavadinimą:Paspaudus disko ženklelį bus atvertas naršymo dialogas, kur galėsite nurodyti, kur ir kokiu pavadinimu išsaugoti nuskenuoto paveikslėlio failą. Galite ir kelią, ir pavadinimą tiesiog įrašyti greta esančiame laukelyje.
stepFailų pavadinimų skaičiuoklio žingsnis:Jei failo pavadinimo gale yra skaičiuoklis, skenuojant naują dokumentą skaičiuoklio vertė bus padidinta nurodytu žingsniu (nurodžius minusą, galima ir sumažinti).
TypeTipas:Iš sąrašo galima pasirinkti failo tipą. Pasirinkus „by ext“ bus galima tiesiog įrašyti norimą failo praplėtimą aukščiau, ir programa elgsis atitinkamai.
adf-pagesPuslapių skaičius:Čia nurodoma, kiek puslapių reikia paimti iš automatinio dokumentų paėmiklio, jei jūsų skeneris tokį turi. Jei skeneris paprastas, ir nurodysite keletą puslapių, juos teks greitai keisti per skenerio veikimo pauzes.
scansourceDokumento šaltinis:Čia nurodoma, iš kurio dokumentų šaltinio skeneris turėtų imti dokumentą. Mano skeneris paprastutėlis, tad aš pasirenku parinktį „Flatbed“.
colormodeSkenavimo veiksenos:Čia – viena svarbiausių parinkčių, galima rinktis iš keturių skenavimo veiksenų: „color“ (spalvoto), „grayscale“ (pilkų atspalvių), „halftone“ (pustonių), ir „lineart“ (juodai balto). Spalvotom nuotraukom reikia rinktis „color“, dokumentam, kuriuose reikia išlaikyti pilkus atspalvius – „grayscale“, o dokumentam, kuriuose svarbu tik įžiūrėti tekstą (taip pat dokumentam, kuriems vėliau bus pritaikomas optinis ženklų atpažinimas (OCR)) tinka ir „Line Art“. Nemoku apibūdinti „pustonių“ veiksenos – pamėginkite patys ir pažiūrėkit, kas gausis.
mediumSkenuojamojo mediumo nurodymas:Čia niekada nieko nekeičiu (palieku „Full color range“ net ir juodai baltą dokumentą skenuodamas), ir nelabai galiu pakomentuoti.
resolutionSkenavimo rezoliucija:Nustato skenavimo rezoliuciją (matuojama taškų skaičiumi, telpančiu į colį (1″=2,54cm). Pakankamai gera dokumento rezoliucija – 200, gera – 300, jei dokumentas skirtas spausdinti, geriausiai naudoti tokią rezoliuciją, kokia spausdins spausdintuvas (mano spausdintuvo atveju – 600). Žinoma, kuo didesnė rezoliucija, tuo ir failas didesnis…

Išankstinės peržiūros langas

Prieš skenuojant dokumentą yra naudinga atverti išankstinės peržiūros langą ir gauti žemos kokybės dokumento peržiūrą. Langą galite atverti paspaudę meniu „Window“ ir pasirinkę meniu elementą „Preview“.

xsane-preview-donato

Paspaudę mygtuką „Acquire preview“ gausite žemos kokybės dokumento atvaizdą, kuriame galėsite su pelės žymekliu tiksliai pasirinkti, kurią dokumento ar paveikslėlio dalį skenuoti. Išankstinės peržiūros langas turi ir daugiau potencialiai naudingų parinkčių, apie jas galite pasiskaityti čia.

Peržiūros langas

XSane-viewer-window
save imageĮrašyti paveikslėlį:Naudojamas paveikslėlio įrašymui į diską. Jei pagrindiniame lange nenurodėte paveikslėlio įrašymo kelio ir paveikslėlio pavadinimo, bus atvertas dialogas, kuriame galėsite visa tai nurodyti.
do ocrOCRIškviečia OCR (optinio teksto atpažinimo) programą, kuri leis tekstą iš paveikslėlio nuskaityti ir įrašyti į tekstinį failą.
clone imageKlonuoti paveikslėlįSukuria naują peržiūros langą su paveikslėlio kopija.
scale imageKeisti paveikslėlio dydįSudaro galimybes pakeisti paveikslėlio dydį.
despeckle imagePanaikinti taškeliusSudaro galimybę panaikinti taškelius nuo skenuoto dokumento.
blur imageSulieti paveikslėlįSulieja paveikslėlį, padaro jį mažiau ryškų.
rotate image 90 degree
rotate image 180 degree
rotate image 270 degree
Pasukti paveiklėlį 90, 180, 270 laipsniųPasuka paveikslėlį 90, 180 ar 270 laipsnių (pagal laikrodžio rodyklę).
mirror image at vertical axis
mirror image at horizontal axis
Padaryti veidrodinį atvaizdąPadaro veidrodinį atvaizdą pagal gulsčią arba vertikalią kraštinę.

Spalvų ir vaizdo parinktys

gammaGamma korekcijaGamma korekcija – tai ne linijinė korekcija. Juoda spalva lieka juoda, balta lieka balta. Jei gamma vertė didesnė nei 1.0, pilki atspalviai pabalinami. Jei mažesnė – pilki atspalviai tamsinami.
brightnessRyškumasTeigiamos reikšmės padidina paveikslėlio ryškumą. Visos paveikslėlio dalys vienodai paryškinamos. 100% reiškia pokytį per pusę galimos verčių skalės (8 bitų (256 verčių) atveju tai reiškia pokytį per 128 vertes).
contrastKontrastasTeigiamos reikšmės didina paveikslėlio kontrastą. Vidutiniškai pilka spalva lieka vidutiniškai pilka (8 bitų atveju: 128). -100% reiškia, kad visos spalvos tampa vidutiniškai pilkomis. +100% reiškia, kad skirtumas tarp konkretaus taško vertės ir vidutiniškai pilkos spalvos padidinamas dvigubai.
thresholdSlenkstisApibūdina taško, kuris Line Art (juodai balto skenavimo) atveju bus laikomas baltu, šviesumo procentinę vertę. Slenksčio parinktį reikia konfigūruoti Xsane „Enhancement setup“ parinkčių skiltyje, be to, Slenksčio nustatymai turi būti palaikomi skenerio.
rgb-defaultRGB numatytiejiJei įjungti RBG numatytieji nustatymai, visų spalvų verčių komponentai (raudona, žalia ir mėlyna) nustatyti numatytomis reikšmėmis (gamma=1.0, brightness=0%,
contrast=0%). Išjungus šią parinktį galima nustatyti skirtingas korekcijos vertes kiekvienai spalvai.
negativeNegatyvasŠia parinktimi spalvos išverčiamos (juoda <-> balta). Ji skirta negatyvų skenavimui. Negatyvus skenuojant reikia ne tik išversti spalvas, taip pat reikia atlikti ir spalvų korekciją kiekvienam spalvos komponentui, nes negatyvai turi labai nuo atskirų spalvų besiskiriančias spalvų gamas.
autoenhanceAutomatinis pagerinimasPaspaudus šį mygtuką XSane bandys nustatyti geras ryškumo, kontrasto ir gamos vertes atsižvelgiant į peržiūros lange pažymėtą paveikslėlio dalį. Paprastai tokiu būdu gaunami geri kontrasto ir ryškumo nustatymai, tačiau gali tekti rankiniu būdu pakoreguoti gamos vertę. Jei RGB numatytieji nustatymai išjungti, kiekvienos spalvos komponentai nustatomi atskirai.
defaultPagerinimo numatytieji nustatymaiAtkuria pagerinimo numatytąsias reikšmes: gama=1.0, ryškumas=0%, kontrastas=0%.
restoreAtkurti pagerinimo nustatymusAtkuria pagerinimo nustatymus, įrašytus nustatymuose.
storeĮrašyti pagerinimo nustatymusĮrašo nustatytus pagerinimo nustatymus į programos atmintį.

Dokumentas iš kelių puslapių

Kelių puslapių skenavimo veiksena leidžia surinkti keletą nuskenuotų atvaizdų ir sukurti kelių puslapių failą. Galimi tokio failo formatai yra postscript, PDF ir tiff.

XSane-main-window
XSane-multipage-project-window
Rodyti paveikslą:XSane paveikslėlių peržiūros priemonė atveriama pasirinkto paveikslo peržiūrai.
Redaguoti paveikslą:Peržiūros priemonė atveriama pasirinkto paveikslo redagavimui.
Trinti paveikslą:Ištrina pasirinktą paveikslėlį.
Įrašyti kelių puslapių failą:Visi paveikslai, kurie yra kelių puslapių projekte yra įrašomi tokiu pačiu pavadinimu, kurį turi projektas, pridedant nurodyto failo tipo praplėtimą. Sukūrę kelių puslapių failą ištrinkite projektą!
Trinti projektą:Trinti kelių puslapių projektą. Projektas užima daug disko vietos, tad, kai jis nebėra reikalingas, patartina jį ištrinti.

Paskelbta

sukūrė

Žymos:

Komentarai

Atsakymai į “Kaip skenuoti dokumentus Linux operacinėje sistemoje”: 4

  1. Reik naudoti Ubuntu/Baltix avataras

    Reik naudoti Ubuntu/Baltix Linux ir viskas bus paprasta – ten yra nesudėtinga Simple Scan programėlė, kuri yra intuityviai suprantama paprastam žmogui.
    Jei Simple-Scan kam nors nepatiktų – tai galite naudoti flegita arba kokią KDE skenavimo programą – vis bus paprasčiau ir aiškiau nei XSane 😛
    Manyčiau XSane reikia palikti tik profesionalams, o paprastiems žmonėms apie ją reiktų nekalbėti, nes ši programa tikrai perdaug sudėtinga IT išsilavinimo neturinčiam žmogui…

    1. Donatas G. avataras

      Na, ne taip jau viskas ir paprasta 🙂 Įsidiegiau Simple Scan (naudoju Ubuntu 12.04, taigi, ilgalaikio palaikymo versiją). Deja, iš kokių aštuonių bandymų skenuoti puslapį pavyko tik vienas (ir tas – pasirinkus parinktį „Dokumentas > Skaityti > Visus puslapius iš padaviklio“ – nors padaviklio mano skeneris neturi. Bet jau kitą kartą bandant ir ši parinktis nesuveikė.

      Rodo vat tokią klaidą:

      Simple Scan skenerio atpažinimo klaida

      O gaila, nes atrodo, kad Simple Scan turi galimybę išsaugoti skenuotų puslapių rinkinį kaip pdf – ko trūksta, pvz., Skanlite programai.

      Skeneris prijungtas prie kito kompiuterio, kuriame paleistas saned tarnyba. Su XSane – jokių tokio pobūdžio problemų nekildavo. Nekildavo ir su Skanlite… Bet su Skanlite anksčiau kitokių problemų būdavo (tai nulūždavo programa, tai keistai veikdavo fragmento pažymėjimo funkcija). Pastaruoju metu jos nebandžiau (girdėjau, ji gerokai patobulinta), bet ir nebuvo būtinybės – jau įvaldžiau Xsane, tad alternatyvų nebeieškau.

  2. Aurimas avataras
    Aurimas

    Simple Scan problema yra kokybė.
    Turėjau problemą, kad lėtai veikė, su Cannon tvarkyklėm visai neveikė.
    Naudotojui tikrai būtų puikus daiktas, sąsaja tokia, kad nėra ko nesuprast. Bet, deja, reikia savanorių, kurie laiko investuotų į tą daiktą…

    1. Donatas G. avataras

      Deja, tai – nereto atviro kodo projekto problema.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.