Susikūriau „elektroninį parašą“ 🙂

GnuPG demonstravimas, 160 KBMano darbe, kuris susijęs su valstybės registrais bei duomenų keitimu, patogiu duomenų apsikeitimu tarp vartotojų ir valstybės institucijų, jau keletą metų kalbama apie „elektroninį parašą“. Kaip bus galima ateityje saugiai teikti duomenis elektroniniu būdu valstybės institucijoms, gauti duomenis iš jų, ir kaip elektroniniai dokumentai turės teisme įrodomąją galią.

Na vat, tai aš irgi žengiau žingsnį ta linkme, ir susikūriau „elektroninį parašą“ su [GnuPG](//www.gnupg.org) (GNU Privacy Guard – komercinio produkto PGP atviro kodo versija). Dešinėje galite pasižiūrėti, kaip atrodo pasirašytas ir užšifruotas laiškas, kai jis atpažįstamas turint žmogaus viešąjį raktą. Jei to žmogaus viešojo rakto neturėčiau, matyčiau tik visiškai neperskaitomą kodą.

Galit parsisiųsti mano [viešąjį raktą](//dg.lapas.info/wp-content/dglodenis-pgp-key.asc), kurį taip pat eksportavau į serverį gpg.mit.edu, ir rašyti man pasirašytus ir užšifruotus laiškus 🙂 . Ir aš Jums tada tokius rašysiu.


Paskelbta

,

sukūrė

Komentarai

Atsakymai į “Susikūriau „elektroninį parašą“ :)”: 4

  1. gvidas avataras

    kaip man susikurti internetinia svetainia?

  2. ciurlionis avataras
    ciurlionis

    Ar galima paprastam zmogeliuj 🙂 susikurti elektronini parasa for free ?

  3. Donatas G. avataras

    Galima. Jis nebus toks patikimas, kaip dabar valstybės institucijose diegiamas e. parašas, nes tam parašui turėti reikia 1. specialios aparatinės įrangos, 2. certifikavimo įstaigos patvirtinimo (certifikato) kuris yra ne už dyką.

    Bet jei parašo reikia, kad galėtumei su draugeliu šifruotai susirašinėti, ir jei esi tikras, kad į tavo kompą tegali įlysti tu pats, tai galima, ir ne taip jau sunkiai.

  4. Aurelijus avataras
    Aurelijus

    sveiki, norejau jusu paklausti, o kiek gali mazdaug kainuoti elektroninio paraso diegimas valstybinej institucijoje? kokios reiktu technines ir programines irangos? kokia mazdaug galetu buti kaina vienai darbo vietai? dekoju is anksto

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.