Vėl Holokausto tema

Holokaustas Lietuvoje
CNN svetainėje publikuojama nuotrauka: „Lietuvių milicija 1941 m. veda žydų grupę į egzekucijos vietą Paneriuose netoli Vilniaus“

Delfi.lt šiandien cituoja CNN portalo straipsnį apie Holokaustą Lietuvoje – masinį žydų tautybės asmenų naikinimą, kuriame negarbingai sudalyvavo ir lietuviai, o prie kurio įgyvendinimo daugiau ar mažiau prisidėjo ir Laikinoji Lietuvos vyriausybė.

Nesu tikras dėl to, kaip iš tiesų vyko nacių talkininkų holokauste lietuvių baudžiamasis persekiojimas – buvo procesai vilkinami ar nebuvo, bandė prokurorai išvengti atsakomybės juos nuteisiant ar ne. Iš savo aplinkos žinau, kad pasipiktinusių tuo persekiojimu (o taip pat ir S. Wiesenthalio centro veikla) išties būta. Gal L. Donskis ir teisus. O gal prokuratūra tiesiog nesiėmė šių įvykių nagrinėti ypatingos skubos tvarka. Kas ir nervina nacių karo nusikaltėlių persekiotojus. Ir dėl ko Lietuva negalėjo pasigirti persekiojanti nacių talkininkus… Ir nelabai nori girtis tuo, kad sovietų valdžia Lietuvoje juos ganėtinai sąžiningai persekiojo po karo (nes kartu atliko ir daug „nesąžiningo“ persekiojimo).

Visgi labai jau lengvai CNN straipsnyje „išsukamos“ Jungtinės valstijos, kurios tiesiog „negalėjo“ persekioti tų 19-os Lietuvių, kuriems atėmė pilietybę už bendradarbiavimo su naciais nuslėpimą, už karo nusikaltimus. Vokiečių generolus po karo – galėjo, o vat eilinių – ne? Na, bet greičiausiai tai – kažkokia man nežinoma tarptautinės teisės norma…

Kas man daugiau ar mažiau aišku – kad veltui bandoma Lietuvoje dangstyti Laikinosios vyriausybės veiksmus. Žinoma, ir patys šios vyriausybės nariai ir sukilimo dalyviai po karo, „frontininkai“, bandė visaip užglaistyti savo veiklos problemiškumą (skaitėte Ambrazevičiaus (Brazaičio) „Vienui vieni“?).

Nelabai suprantu, kur šiandieninė Lietuvos valdžia bando užglaistyti lietuvių atsakomybę dėl Holokausto. Gal kas nors turit pavyzdžių ir pasidalintumėte? Kiek žinau, pokario partizanai ar kiti asmenys, kurie buvo dalyvavę žydų žudynėse, yra ganėtinai masiškai dereabilituojami prokuratūros specialiųjų tyrimų skyriaus pastangomis. Tiesa, apie tai užuominų galima rasti nebent prokuroro R. Valentukevičiaus interviu ir jo vadovaujamo specialiųjų tyrimų skyriaus ataskaitose.

Aišku turbūt sunkiausia pasauliui suprasti, kad prieš užeinant naciams Lietuva jau buvo okupuota ir priespaudoje, ir kad vokiečių kareivių atėjimas daug kam atrodė kaip išgelbėjimas. Su vokiečių atėjimu buvo siejamos atstatomo valstybingumo ir priespaudos nusimetimo viltys. Kurios žlugo tik labai pamažu ir skausmingai. Ir dėl tų vilčių gajumo Lietuvoje, deja, nutiko daug kraupių dalykų, kurių gal būtų pavykę išvengti, jei nebūtų buvę sovietinės okupacijos 1940 m. Kai tauta prablaivėjo nuo tariamo išsilaisvinimo euforijos, savo juodą darbą vietiniai antisemitai bei naciai jau buvo atlikę.

Bet ne tik pasauliui tai sunku suprasti. Mums patiems sunku suvokti savųjų atsakomybę, ir norisi pasislėpti arba po vaikų darželio argumentu „o jie pirmi pradėjo“, arba tiesiog užsidengti akis ir sakyti, kad „nieko nebuvo“, žudė tik vokiečiai, o mūsiškiai buvo priversti…

Bet buvo. Bet iš kitos pusės, nepaisant visokių balsų, nesu įtikintas, kad Lietuvos valdžia dangsto nacių karo nusikaltėlius arba neigia Lietuvių dalyvavimą Holokauste. Taigi, ko nori Zuroffas?


Paskelbta

sukūrė

Komentarai

Atsakymai į “Vėl Holokausto tema”: 7

  1. Linas A avataras
    Linas A

    Ar esi girdėjęs Bulgarijos žydų istoriją? Antrojo metu Bulgarijos dešiniųjų vyriausybė užėmė profašistinę poziciją ir bendradarbiavo su naciais. Jie net buvo vadinami to meto „Balkanų policija”. Bet ten išliko visa 50 000 Bulgarijos žydų bendruomenė.. Sunku patikėti… O juos išsaugojo Bulgarijos pravoslavų bažnyčia ir visų pirma jos tuometinis patriarchas. Jie raidiškai gulėsi ant geležinkelio bėgių pirmajam sąstatui pasiruošus judėti Aušvico link. Kilo tokie masiniai protestai ir visuomenės pasipiktinimas, kad Bulgarijos vyriausybė turėjo atsisakyti deportacijos planų. Parušas ėmė šią istoriją savo daktarinei disertacijai, dirbo su pravoslavų teologijos konceptais, įtvirtinančiais „tautos šventumą”, tautos atsakomybę už visus gyvenančius jos teritorijoje žmones, ir bendruomeninį (o ne individualų) išgelbėjimą (tiksliai nepamenu dabar visų temų). Katalikų ir protestantų teologijos neturi tokios galios, kaip matos…:)

  2. Donatas G. avataras

    Ne, nebuvau girdėjęs. Nuostabi istorija. O ar ji dar kur nors slaviškuose kraštuose pasikartojo? Na, tiesa, turbūt nei vienas kitas slaviškas kraštas neužėmė profašistiškos pozicijos karo metu… Bulgarai gi slavai, ar ne?

  3. Linas A avataras
    Linas A

    Kiek žinau, šis atvejis tikrai unikalus. Ir ne tik slaviškame kontekste. O bulgarai šiaip tokios įdomios kilmės, labai maišyti. Jų žemėse gyveno netgi keltai prieš iškeliaudami į šaltesnius kraštus. Ir abėcėlė jų buvo ne kirilica iki palyginti neseniai. Bet šiaip šiandien juos, turbūt, reikėtų laikyti slavais. Bent jau Rusija laikė, vaduodama iš turkų jungo 🙂

  4. Zeppelinus avataras

    @Linas A. apie Bulgarijos žydų išgelbėjimą:

    „O juos išsaugojo Bulgarijos pravoslavų bažnyčia ir visų pirma jos tuometinis patriarchas. Jie raidiškai gulėsi ant geležinkelio bėgių pirmajam sąstatui pasiruošus judėti Aušvico link.”

    • na, ne visai taip.

    Mitropolito (ne Patriarcho:) Stefano vaidmuo buvo didelis, bet ne pagrindinis. Ką Jūs minite – čia jau krikščioniškos legendos:)

    Tuometinio Bulgarijos Parlamento viceprezidento Dimitaro Peševo vaidmenį aš vertinčiau kaip gerokai svarbesnį. Būtent jis pirmasis pradėjo kelti triukšmą,viešinti, rinkti parlamentarų parašus ir pasiekė, kad susitarimo su vokiečiais vykdymas dėl deportacijos būtų sustabdytas.

    Na, o galutinai apsisprendė neišsiųsti vietos žydų iš Bulgarijos, o palikti juos suvarytus į darbo stovyklas provincijoje pats caras Borisas III.

    Beje, ta pati Bulgarijos valdžia be jokių skrupulų deportavo Lenkijon 12 tūkst. žydų iš aneksuotų Makedonijos ir Frakijos teritorijų. Užsikabino už „savų” žydų…

  5. Linas A avataras
    Linas A

    Na, be nuorodų į pirminius dokumentus mes galime daug ir tuščiai kalbėti ta tema:) Mano žinios iš hab.dr. profesoriaus Parušo Paruševo (bulgaro) disertacijos. Nemanau, kad jis išlaužė iš piršto, t.y. rėmėsi moterėlių plepalais kaip savo istoriniais šaltiniais 🙂 Aš, kaip nevaldantis bulgarų kalbos, turėjau pasikliauti jo šaltinių patikimumu. Ir pažindamas jį kaip žmogų ir kaip pasaulinio garso mokslininką/matematiką ir teologą, neturiu abejonių dėl jo darbo profesionalumo. Be to aš ir pats buvęs Bulgarijoje ne kartą, įsitikinau visapuse Bulgarų pravoslavų bažnyčios įtaka kultūriniam, politiniam, ir visokiam kitokiam visuomenės gyvenimui, ypač prieš keletą dešimtmečių. O tai, kad krikščionių dalyvavimas tokioje akcijoje būtų menkinamas ir niveliuojamas – man ne naujiena…

    PS Patriarchą naudojau ne kaip oficialų Bulgarijos pravoslavų hierarcho titulą (i.e. metropolito), o bendrąja prasme, taip vadinami tautų, religijų ir judėjimų dvasiniai/idėjiniai vadovai.

  6. Arvydas Damijonaitis avataras
    Arvydas Damijonaitis

    Dėmesio,čia pateikta nuotrauka ir tekstas yra NKVD-KGB klastotė.Raudonieji naciai ir rudieji naciai bendradarbiauja šmešdami lietuvius,kad pateisinti masines lietuvių žudynes.Masinės lietuvių žudynės buvo vykdomos „trėmimų” priedangoje.Raudonųjų nacių nusikaltimai dešimteriopai viršyja rudujų nacių nusikaltimų mastus.Problema : apie 50 proc NKVD-KGB(raudonieji naciai) buvo žydai.Arvydas Damijonaitis,žydų gelbėtojos vaikaitis

    1. Donatas G. avataras

      Gerbiamas Arvydai, tai, kad lietuvių tautybės asmenys dalyvavo žudant žydų tautybės asmenis yra gerai žinomas ir istorikų neginčijamas istorinis faktas. Ir pokary SSRS pajėgų vykdytų masinių represijų civilių atžvilgiu šie faktai nepateisina. Tai irgi yra plačiai priimta nuomonė. Jei jau sakote, kad ši nuotrauka yra klastotė, prašome pateikti duomenis apie tai, iš kur tokią nuomonę pasisėmėte. Jūsų komentarai atrodo labai nerimtai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.