Motoroleriai su stogais

Jau beveik metai važinėju Piaggio Zip SP motoroleriuku, sveriančiu apie 80 kg, su 49cc varikliu – tokiu, kuriam dar nereikia teisių. Tuoj nuotrauką…. ot te na, neturiu, tai įdėsiu vogtą (kios toliau irgi vogtos) kol kas:

Šitaip bandau išspręsti transporto problemą, kuri pasidaro labai aktuali persikėlus į priemiestį. Kaip jau esu rašęs, nuo namų iki darbo – 17 km, be to, darbas centre, tad tenka kovoti su miesto kamščiais. Autobusu kelionė dabar (na, ne vasarą, kai nedirba mokyklos ir nevyksta studijos, ir trečdalis Lietuvos atostogauja) trunka jau ir iki pusantros valandos, automobiliu – gerokai priartėja prie valandos. O motoroleris, aplenkdamas kamščius, tą patį atstumą įveikia per 30 min…

Bet važinėjant motoroleriu kyla savų problemų, kurių rimčiausia – lietus. Todėl jau kurį laiką seilę varvinu žiūrinėdamas motorolerius su stogu. Variantų, atrodo, tėra du – BMW C1 ir Benelli Adiva (neseniai pasirodė naujas modelis, jau tik Adiva vardu).

BMW C1

Nebegaminamas nuo kokių 2004 m. tačiau – vienintelis pasaulyje „automobilis ant dviejų ratų“. T.y., jis turi saugos diržus ir jį vairuojant šalmas nebūtinas.

Privalumai:

  • Gražus vaizdas… Net kai ant jo sėdi policininkai, ir kai jis perdažytas nuobodžiom balta/žalia spalvom (beje, Vilniaus policija turi ir tebenaudoja keletą tokių)
  • Saugumas. Nors nelabai aišku, kuo padės diržai, jei iš šono kals sunkvežimis, šiaip griuvus ir nučiuožus vairuotojas lieka „saugioje celėje“, kuri beje ir sukonstruota taip, kad saugotų vairuotoją. Taip pat, susidūrus kaktomuša, šis motoroleris (pasak gamintojo) yra toks pat saugus, kaip mažas automobilis.
  • Saugo nuo lietaus 🙂 Žinoma, ribotai, jei sankryžoje sustosi ilgam. Tačiau važiuojant, rašo visas internetas, lietus nebaisus (o priekinis langas dar ir valytuvą turi).

Trūkumai:

  • BMW šio motorolerio nebegamina nuo 2004 m. Nebuvo užtektinai populiarus, automobilių vairuotojai, į kuriuos visas marketingas buvo nukreiptas, nepatikėjo jo privalumais, o moto vairuotojai tiesiog šaipėsi iš koncepcijos…
  • Moto gan sunkus (180 kg be keleivio ir kuro), svorio centras – dėl sutvirtintų stogo konstrukcijų – aukštai, dėl ko motoroleris darosi nemanevringas, jį sunkiau vairuoti nei bet kurį kitą tokio galingumo ir dydžio moto.
  • Lengvai virsta – jo, kaip sako motociklininkai, „nepaguldysi“. (Man vis knieti išmėginti, kokiu kampu galima paguldyti mano dabartinį motorolerį… bet čiuožt ant šono nesinori 🙂

Benelli Adiva

Privalumai:

  • Adiva lengvesnė už BMW C1 (tik apie 145 kg be krovinio ir keleivio)
  • naudoja kai kurias labai paplitusias detales (pvz., turi Vespa variklį).
  • Stogas susilanksto per pusę minutės, tad jei nori, gali turėti ir bestogį moto
  • šonuose greta priekinio stiklo yra lietaus deflektoriai, padidinantys apsaugą nuo lietaus
  • Daaug (kaip motoroleriui) vietos bagažui
  • Svorio centras aukščiau nei paprasto motorolerio, bet žemiau nei BMW C1, tad motoroleris manevringesnis už C1 ir ne taip lengvai virsta

Trūkumai:

  • Žemiau esantis svorio centras ir mažesnis svoris gerai manevringumui, tačiau blogai – jei kyla stiprus vėjas, tada važiuoji kaip su bure.. Sako, jei vėjas stiprus, važiuoti tegali ant 50 km/h
  • Variklis silpnesnis už BMW C1, nors kubatūra ta pati (125cc). Taigi, jis ištraukia gal iki 90 km/h, gal iki 100 kartais. Miestui šiaip gerai turėtų būti.
  • Bagažinė leidžia vandenį 🙂 – kažkokia dizaino klaida
  • Prastai su plastmasių – kėbulo detalių – gavimu; na, galima gauti tiesiai iš Italijos, iš Adivos užsisakyti, bet šių motorolerių pertekliaus Lietuvoj nėra (nė vieno nemačiau gatvėse, ir žinau tik apie du kokius)

Beje, Adiva ir toliau gaminamas – tik nebe Benelli, o pačių Adiva. Naujas (naujesnės komplektacijos, su galingesniu – 250cc – varikliu) kainuoja apie 18000 lt. Atsisiuntimas iš Italijos (nes Lietuvoje jų nei su žiburiu nerasi) – dar kokius 650 eurų. Ne visai mano kišenei.

Tai abiem atvejais lieka naudoti.

Nors čia dar joki ne planai tikrąja to žodžio prasme (dar ir motociklininko teisių neturiu, o jų reikia, jei nori vairuoti kažką, kas turi didensį nei 50 cc variklį), bet vis pagalvoju, kad neblogai būtų, kai jau keisiu savo mažąjį ir manevringąjį moto nauju, įsigyti vieną iš tų stoguotų.

Beje, užėjau kurią tai dieną į Motogamą ir pasiteiravau apie BMW C1 ir Adiva. Apie BMW C1 man iškart pasakė – „Vargas vienas su juo“. Na, apie Adiva nelabai ką žinojo, bet irgi patarė išmėginti prieš perkant. Ale, kur tai padaryt?

Gal kas, netyčiom, turit patirties su stoguotais motoroleriais? Arba, su BMW gaminių remonto kainomis? Arba su nelabai standartinių moto remontu apskritai? Būčiau dėkingas, jei patirtimi pasidalintumėt…


Paskelbta

sukūrė

Komentarai

Atsakymai į “Motoroleriai su stogais”: 5

  1. Andrius avataras

    Beneli Adiva galima buvo pamatyti „Motoservise”, Antakalnyje, Vilniuje. Nzn ar tau duotu ji pavazinet siuo metu laiku, bet paciam yra teke su tokiu vaziuot – kaifavau kiekviena minute 😀 Kiek zinau, jis ten net „apkatkes” neprasukes, zodziu naujas ir tvarkingas. Na, o sulankstomas stogas ir bagazine – tiesiog super! Tikrai labai geras sprendimas miestui ir priemiescio susisiekimui.

  2. mantas avataras
    mantas

    parasyk i mail jei turi dar zip sp mantuga@inbox.lt

  3. Upsis avataras
    Upsis

    Beneli Adiva nesenai maciau rietavo turgui pirkti, tik kainos nemaciau.

  4. Karolis avataras
    Karolis

    BMW C1 vienas geriausiai surinktų moto kokius esu matęs, o matęs esu nemažai. Problema su bet kokiu techniniu aptarnavimu. Jei neketini Į oficialų Bmw servisą važinėt, geriau nereikia..
    Adiva paprastesnis variantas, tik ką tokį įsigyjau ir esu patenkintas. Aišku surinkimo kokybė nė iš tolo neprilygsta bmw, tačiau tai gerai atrodantis ir visai neblogai išbaigtas daiktas. Miestui tikrai pakaks. O toliau.. 🙂

  5. Donatas G. avataras

    O katrą modelį nusipirkai? Adiva 250 ar tą, iš senesnių, Beneli Adiva? Kiek mokėjai, jei ne paslaptis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.