Paminklo įrašas

Holokausto aukų kapai už dviejų kilometrų nuo mano namų

Prieš kurį laiką, važiuodamas nuo Naujanerių link Europos parko buvau pastebėjęs kelio ženklą, menantį, kad pasukus į kairę už kilometro yra holokausto aukų kapavietė. Šiandien su dukra dviračio kėdutėje išsiruošęs pasivažinėti nusprendžiau tą vietą aplankyti. Tiesa, šį kartą ženklą radau ne iš karto, nes jis buvo tyčia nusuktas taip, kad nuo kelio nesimatytų. Bet, pasiklausinėjęs vietinių žmonių galiausiai radau kelią į kapavietę. Ji pasirodė besanti viso labo už 2,2 km nuo mano namų. Įvažiuodami į Raudondvario mišką, radome vieną sudaužytą marmurinį stulpelį, nurodantį, kad kapavietė yra už 300 metrų. Pavažiavę platesniu miško takeliu radome dar vieną, taipogi sudaužytą marmurinį stulpelį, nuo kurio pasukus į dešinę už 50 m. privažiavome kapavietę su paminkliniu akmeniu.

Akmeny lietuvių ir hebrajų kalbomis buvo iškalti žodžiai, kad „Čia, 1941-IX-24 hitlerininkai ir jų vietiniai pagalbininkai nužudė 1767 žydus“. Greta paminklinio akmens akmenimis aptverta kalvelė, gal 8 m. pločio ir 70 metrų ilgio – matyt čia buvo iškastas didžiulis griovys, į kurį suversti nužudytų vyrų, moterų ir vaikų kūnai.

Kokio miestelio žydai čia atgulė amžino miego? Reikės man apie tai dar pasiskaitinėti. Bet ten vaikštinėjant akyse tvenkėsi ašaros. Juk į tą griovį žmones guldė kiti tokie patys žmonės…

Važiuodamas atgal nejučia prisiminiau sovietų žiaurumo simboliu tapusį Rainių miškelį, kur lygiai tris mėnesius iki žudynių Raudondvario miške Raudonosios armijos kareiviai nužudė 73 politinius kalinius. Tą įvykį vokiečių metais plačiai aprašė lietuviška spauda (greičiausiai ši medžiaga ir vokiečiams labai patiko ir tiko prie antibolševikiškos propagandos, turėjusios prisidėti prie karo sėkmės). Tačiau tik po trijų mėnesių nuo Rainių, mūsų aplankytame Raudondvario miške jau gulė 24 tokie Rainių miškeliai. Ar apie tokius miškelius bent žodelį parašė mūsiškė „antinacinė“ pogrindžio spauda? Juk tokių miškelių Lietuvoje buvo turbūt šimtai…

O ir šiandien į šią kapavietę veda nusukioti kelio ženklai ir sudaužyti stulpeliai… Kiek supratau iš vietinių, taip yra jau seniai. Kas būtų, jei vandalai suniokotų Rainių miškelio nuorodas? Savotiška ta mūsų šalies atmintis ir atminties politika.

Beje, tos kapavietės GPS koordinatė: 54° 48′ 48.32″, 25° 20′ 34.65″ (WGS) (kitas užrašymo variantas: 54.813317, 25.342967 (WGS). Žemiau ir keletas nuotraukų, darytų, deja, mobiliuoju telefonu, tad kokybė ne itin aukšta.

P.S. Vienas mano Facebook profilio skaitytojas pateikė nuorodą į svetainėje Holokausto Lietuvoje atlasas pateiktą žudynių 1941-09-24 šiame miške aprašymą. Ten rašoma:

Riešėje buvo nužudyta ne tik šio miestelio, bet, matyt, ir šiaurinių Vilniaus apskrities valsčių (Maišiagalos, Paberžės ir kt.) žydai. Žudynės buvo įvykdytos 1941 m. rugsėjo 24 d. netoli Naujanerių kaimo (apie 7 km nuo Riešės). Šaudė iš Vilniaus atvažiavęs vokiečių saugumo policijos ir SD Ypatingasis būrys, padedant vietiniams policininkams ir baltaraiščiams. Iš viso buvo nužudyti 1767 žydai (512 vyrų, 744 moterys ir 511 vaikų).


Paskelbta

sukūrė

Žymos:

Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.