Lsveikata.lt išspausdino paneigimą dėl straipsnio „Neteisėtų gimdymų namuose byla“

Pinigai sumokėti, informacija paneigta

Dar rugsėjį rašiau apie tai, kad žymiosios „gimdymų namuose“ bylos paraštėse yra naujienų: įsiteisėjo anksčiau priimtas teismo sprendimas, kuriuo pripažinta, kad Balsas.lt ir LSveikata.lt pateikė tikrovės neatitinkančią ir garbę ir orumą žeidžiančią informaciją apie Jurgitą Švedienę, ir turėtų J. Švedienei sumokėti. Tačiau nebuvau tikras, ar bankrutuojantis Balsas.lt, šiaip jau pirmoji žiniasklaidos priemonė, kuri paskelbė šmeižikišką straipsnį, ką nors sumokės, nes tuo metu buvo vykdomos jos bankroto procedūros.

Naujienas sužinojau gerokai pavėlavęs. Pasirodo, teismo sprendimas jau įvykdytas. Balsas.lt bankrutavo, ir visą žalos sumą teko sumokėti portalo LSveikata.lt valdytojui. Jis taip pat išspausdino ir teismo nurodytą garbę ir orumą žeminančios informacijos paneigimą.

Tokios istorijos, kai žiniasklaidos priemonė susimoka asmeniui, kurio garbę ir orumą pažemino, nedažnos. Smagu, kad visgi jų yra.

Žemiau pateikiu pilną Lsveikata.lt išspausdintą paneigimo tekstą:

Lsveikata.lt išspausdino paneigimą dėl straipsnio „Neteisėtų gimdymų namuose byla“
Lsveikata.lt išspausdino paneigimą dėl straipsnio „Neteisėtų gimdymų namuose byla“

2013 m. vasario 19 d. interneto portale www.balsas.lt ir www.lsveikata.lt paskelbtoje publikacijoje „Neteisėtų gimdymų namuose byla: mirtys, sužalojimai ir placentos valgymas“ buvo paskleisti tikrovės neatitinkantys ir Jurgitos Ingos Švedienės garbę ir orumą žeminantys teiginiai:

„J.Š. ketina išvykti į Rusiją ir ten pasislėpti <…> J.Š. skelbiasi esanti gimdymo vandenyje šalininkė ir propaguotoja, priimti gimdymus vandenyje mokėsi Rusijoje pas Igorį Čirkovskį. Po studijų moteris buvo atsakinga už propagavimą gimdyti vandenyje Baltijos šalyse. <…> Už kiekvieną atvejį atlygis buvo imamas skirtingas. <…> reikėjo turėti pažymą apie kūdikio gimimą, kurias išduoda tik ligoninės. Jurgos pacientės paprastai nesilankydavo pas gydytojus, todėl niekur nebuvo registruojamos.<…> Šiam rūpesčiui išspręsti Jurga pasamdė moterį, kuri parūpindavo tokias pažymas. Suklastoti dokumentai buvo pateikiami net ambasadoms. <…> vyko nelegali kūdikių prekyba, nes niekas nežinojo, kas pagimdė kūdikį ir kieno jis yra. <…> Netikros pažymos paimtos ir Civilinės metrikacijos biure Vilniuje. <…> tyrimą atliekantys pareigūnai nustatė, kad nelegalių gimdymų metu mirė mažiausiai penki kūdikiai , keli buvo sužaloti. <…> Bylos duomenimis, norėdama išvengti bausmės, Jurga turėjo pažįstamą teismo medicinos ekspertę Rasą Gaidienę, kuri informuodavo iš anksto, dėl ko mirė kūdikis, taip padėdama Jurgai ir jos advokatams parengti alibi ir kitus argumentus. <…> Kadangi medikai privalėjo pranešti policijai apie šį įvykį, Jurga susitarė su teismo eksperte, kad ši informuotų apie tikrą priežastį. Tai padariusi R.Gaidienė padėjo parengti alibi kaltinamosioms. <…> Tiriant bylą pareigūnai atskleidė šiurpą keliančius faktus. Pasirodo, moterys, kurios ryžosi gimdyti namuose, buvo priverstos sutikti su visomis sąlygomis ir net po gimdymo valgyti placentą. <…> Žmogaus organizmo audinį reikėjo dar paruošti. Pareigūnai mėgino apkaltinti moteris kanibalizmu, tačiau Baudžiamojo kodekso tome nerado tinkamo straipsnio. <…> Niekada pas gydytojus nesirodžiusioms ir namie gimdžiusioms moterims buvo parūpinamos pažymos. Pareigūnai įtaria, kad kai kurios buvo išduodamos netikriems tėvams, taip leidžiant išvežti naujagimius iš Lietuvos. Kai vieną tokią pažymą moteris pateikė Rusijos ambasadai Vilniuje, darbuotoja jos nepriėmė teigdama, kad gimdymo faktą turi patvirtinti teismas. Darbuotoja tikino, kad „normalūs rusai“ gimdo tik Baltijos Amerikos klinikoje ir tokios pažymos yra fikcija, mat teisėtos išduodamos tik ligoninėse. <…> Manoma, kad neteisėtai į užsienį galėjo iškeliauti kelios dešimtys namie pagimdytų vaikų“.

Publikacijos rengėjai ir platintojai atsiprašo Jurgitos Ingos Švedienės už jos garbę ir orumą žeminančių, tikrovės neatitinkančių duomenų paskleidimą.


Paskelbta

,

sukūrė

Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.