Nijolės Dirmienės straipsnis, brangiai kainuosiantis Balsas.lt

„Žmogui nėra nieko malonesnio, kaip saugiai savo tėvynėje gyvenant, nesibijoti, kad jo gerą vardą kas nors suterš“ *

Prieš keletą dienų pasirodė publikacija 15min.lt, susiejusi vieno naujagimio mirtį su „mada gimdyti namuose“. Žurnalistai, deja, pasistengė išviešinti visiškai nepatikrintus faktus kuo skubiau, nepasivarginę išsiaiškinti įvykio aplinkybių. Laimė, jas tą pačią dieną išsiaiškino Lrytas.lt korespondentai. Buvo nustatyta, kad įvykis visai nėra nesėkmingas gimdymas namie, kad tai – nelaimingos moters narkomanės nelaimė, priešlaikinis (Lryto.lt duomenimis – vos daugiau nei 6 mėn.) vaikelio gimimas. Tačiau 15min.lt žurnalistai nesivargino patikslinti informacijos, kai jau buvo išsiaiškintos šio įvykio priežastys.

Šį kartą žurnalistai bent jau neskubėjo minėti vardų. Bet kai kuriems portalams ir kai kuriems žurnalistams, analizuojantiems panašias temas, anksčiau tai nebuvo visiškai svetima. O du portalai – Balsas.lt ir Lsveikata.lt, prieš metus paleidę į eterį šiurpų straipsnį „Neteisėtų gimdymų namuose byla: mirtys, sužalojimai ir placentos valgymas“, kuriame tiesiog prikimšta fantazijų apie gimdymo namuose fenomeną Lietuvoje – atrodo šį kartą pasekmių neišvengs.

Nijolės Dirmienės straipsnis, brangiai kainuosiantis Balsas.lt
Nijolės Dirmienės straipsnis, brangiai kainuosiantis Balsas.lt

Balandžio 2 d. Vilniaus m. apylinkės teismas visiškai patenkino J.Švedienės ieškinį, priteisė jai iš leidinių Balsas.lt ir Lsveikata.lt sąvininkų 10 tūkst. lt moralinės žalos atlyginimui ir įpareigojo paskelbti visą eilę publikuotų straipsnių teiginių kaip tikrovės neatitinkančių ir žeminančių J.Švedienės garbę ir orumą.

Tiesa, teismo sprendimas dar neįsigaliojo ir per 30 dienų nuo priėmimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu. Atsakovai teisme nedalyvavo, atsiliepimų nepateikė, tad abejotina, ar sulauksime to apeliacinio skundo.

Ši informacija yra kvietimas žurnalistams neteisti anksčiau laiko, nesivadovauti nuogirdomis, tikrinti informaciją. Nes straipsniai nėra tik žodžių kratinys, jie lemia daugelio žmonių gyvenimus. Juk ir šiuo atveju, Balsas.lt žurnalistė ne pati sugalvojo dalykus, dėl kurių straipsnis dabar teismo pripažintas įžeidžiančiu asmens garbę ir orumą. Kaip galima spręsti iš to laiko aplinkybių, ji tiesiog per daug pasitikėjo policijos ar prokuratūros pareigūno, ko gero ir jo pavardės prašiusio neminėti, pernelyg lakia fantazija.

Juk dar praėjusią vasarą, 2013-07-01 sprendime Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija konstatavo, kad straipsnis pažeidžia žurnalistų etikos kodeksą. Komisija nevertino, ar teiginiai straipsnyje atitinka tikrovę, tačiau straipsnyje atsispindintis žurnalisto darbas buvo įvertintas neigiamai. O dabar straipsnio teiginius įvertino ir teismas.

* Bumblauskas, A. Senosios Lietuvos istorija. Vilnius: R. Paknio leidykla, 2005. LDK kanclerio Leono Sapiegos prakalba „Visiems luomams visoje LDK“. III Lietuvos Statutas, p. 255.


Paskelbta

sukūrė

Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.